W ramach działalności w Marketingu sieciowym współpracujemy z Biomol Med Laboratorium Pierwiastków Śladowych w Łodzi – jako partnerzy. Wiąże się to oczywiście z pewnymi przywilejami przy korzystaniu z usług tej firmy, ale nie o tym w tym wpisie. Bywamy często na wykładach dr Zdzisława Kubata, który jest osobą niezwykle kompetentną w dziedzinie profilaktyki zdrowia. Współpracował przez wiele lat z Biomol Med. Tematem kolejnego wykładu była – wydawałoby się – błaha choroba grypa. A jednak choroby tej nie można lekceważyć.
Jaki jest charakter tej choroby?
Jeśli mieszkasz w takim klimacie, jaki panuje w Polsce, gdzie przez większą część roku jest zimno i wilgotno, narażony jesteś na wychłodzenie organizmu, jeśli nie spożywasz ciepłych pokarmów. Wychłodzenie organizmu, zimno, wiatr, chłodny klimat, a także lęk jest przyczyną wszelkich przeziębień. Wszystkie te czynniki są stresem dla naszego organizmu, a stres szeroko pojęty przyczynia się do osłabienia organizmu.
Grypa jest typową chorobą, której charakter jest związany właśnie z tymi czynnikami. Grypa to atak na błonę śluzową nosa, gardła, oskrzeli, płuc.
Leczenie grypy
Grypa jest łatwa do wyleczenia w okresie początkowym przez jakby wyrzucenie choroby ze środka na zewnątrz, a więc ciepłe zupy jarzynowe z rozgrzewającymi przyprawami. Dają one energię yang, (rozgrzewającą organizm od środka). Zupy podajemy na wygrzanym talerzu, soki owocowe również ogrzane. Bardzo przystępnie pisze o prawach medycyny chińskiej w swojej książce „Filozofia zdrowia” Anna Ciesielska.
Domowe sposoby na grypę to głównie stosowanie terapii napotnej – zioła: arcydzięgiel, tymianek, pieprz cayeński, korzeń imbiru, kurkuma, krwawnik, kocimiętka, kwiat bzu czarnego, mięta pieprzowa, – zaparzyć, dodać cytrynę i słodzić miodem, popijać przez cały dzień.
Pokarmy pomocne w leczeniu grypy to pokarmy bogate we flawonoidy, a więc warzywa: chrzan, pasternak, kapusta z głąbem, marchew, cebula, pory, pietruszka, szalotka, sok z cytryny, grejpfrut. Bogaty w owe flawonoidy jest naturalny suplement NUTRILITE – koncentrat warzyw i owoców.
Dr Kubat nadmienia, że w początkowej fazie choroby nie wolno spożywać produktów wzmacniających organizm ani potraw słonych, bo wówczas choroba zostaje „w środku”. Wydłuża się proces zdrowienia i grozi to bardzo poważnymi powikłaniami.
Powikłanie po długo trwającej grypie.
Grypa może dawać bardzo poważne powikłania – zapalenie mięśnia sercowego, astma, zapalenie stawów, zapalenie płuc. Jeśli choruje osoba słaba lub dziecko, powikłania te mogą prowadzić do śmierci. Jeśli w trakcie choroby bolą stawy i występują skurcze, to lekarz podaje lek rozkurczowy, który jeszcze bardziej wydłuża czas choroby.
W okresie wczesnoletnim zdarzają się często dziwne wypadki drogowe, spowodowane zgonem w kilka tygodni po grypie w wyniku poważnego osłabienia mięśnia sercowego. Bardzo poważnymi powikłaniami grypy jest nowotwór płuca, nagłe zachorowania na cukrzycę typu I u dzieci i ludzi młodych, zapalenie mózgu, nerwów.
Co sprzyja zachorowaniu na grypę:
Dr Kubat mówił sporo o przyczynach zmniejszenia odporności organizmu – a więc przepracowanie i brak aktywności fizycznej, wspomniane wychłodzenie organizmu czyli niedobór yang (ciepło wewnętrzne) lub nadmiar yin (zimno wewnętrzne). Yin i yang to pojęcia pochodzące z medycyny chińskiej. Niedobór yang powstaje w wyniku zbyt małej ilości pokarmów yang czyli pokarmów rozgrzewających, lub przeważającej energii yin od urodzenia np. od chorej wychłodzonej matki, co przenosi się na kolejne pokolenia. Wychłodzeni są przeważnie ludzie starsi, wegetarianie, którzy przechodzą na tę dietę nie latem, a w okresie przejściowym, kiedy jest chłodno i zimno za oknem. Wychładza również stosowanie diet odchudzających w okresie zimowym i przejściowym.
Medycyna chińska twierdzi, że brak równowagi między yin a yang zmniejsza odporność organizmu. Za mało pijemy, pijemy dopiero wtedy, gdy bardzo chce nam się pić, a brak płynów prowadzi do nadmiaru yang. Za mało wapnia w organizmie – na brak wapnia cierpią głównie polskie dzieci – to również nadmiar yang. Dobrym wychładzającym preparatem jest Cal Mag z witaminą D NUTRILITE. Z kolei nadmiar yin (zimno organizmu) powoduje hipoglikemię to choroba młodzieży, która żyje batonikami. Po 15 latach daje to w efekcie cukrzycę.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 hamują rozwój stanów zapalnych w organizmie, ale większość ludzi ma niedobory tych kwasów Omega-3 Complex NUTRILITE – jeden z najlepszych naturalnych dodatków dietetycznych zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3 pochodzące z z ryb żywiących się planktonem. W stanie gorączkowym można zażywać 2 – 3 tabletki dziennie pół godziny przed jedzeniem.
Przebywanie cały dzień w klimatyzowanym pomieszczeniu w pracy lub samochodzie to również ogromny stres dla organizmu – narażenie organizmu na długotrwały chłód. Ludzie stają się napięci – organizm broni się przed chłodem skurczem mięśni – ludzie staja się zamknięci w sobie fizycznie, umysłowo i emocjonalnie.
Długotrwałe stany zapalne, częste infekcje wirusowe, bakteryjne, grzybicze, pasożytnicze i inne choroby wyniszczające organizm sprzyjają zachorowalności na gruźlicę. W ostatnich latach zanotowano 10 tys. nowych zachorowań na gruźlicę mimo, iż choroba ta została opanowana przez cywilizację.
Objawy niedoboru yin:
Suchość ust i języka, za mało płynów, suchy kaszel, z reguły osoba jest szczupła, zawroty głowy, skurcze mięśni, wędrujące bóle, bezsenność, drętwienie mięśni, napięcie emocjonalne, zamartwianie się, nawracająca niewysoka gorączka, spocone nogi i ręce, poty nocne, szybkie tętno. Wystarczy choć jeden taki objaw, aby rozpoznać niedobór yin.
Współczesny człowiek jest napięty, niespokojny, przepełniony energią, to człowiek ze słabymi nerkami, potrzebuje ciągłego przegryzania, popijania głównie napojów słodzonych. Ten stan dotyczy wielu ludzi współczesnej epoki. W relacjach z ludźmi pojawia się rozdrażnienie, utarczki słowne.
Środki rozgrzewające, które człowiek stosuje, pozbawione są wszelkich substancji odżywczych. Alkohol, kawa, papierosy, cola i większość syntetycznych leków prowadzą do szybkiego wypalania yin. Nadmierna konsumpcja pikantnych przypraw jak pieprz cayeński czy czosnek szybko doprowadzą do nadmiaru yang. Silnie oczyszczone produkty spożywcze, na które jesteśmy skazani kupując w sklepach, pochodzące z wyjałowionej gleby, nie są w stanie wytworzyć zrównoważonego yin. W kolejnych pokoleniach zostaje poważnie osłabiona zdolność dostarczania organizmowi wystarczającej ilości płynów ustrojowych i dobrej jakości substancji odżywczych.
Jedzenie mięsa, jaj i nabiału w nadmiarze powoduje wytwarzanie lepkiego śluzu w organizmie. Rafinowany cukier oraz wiele innych używek oferują chwilową ulgę, działają jak pogotowie ratunkowe, ale wyczerpują yin i yang, bo są natury skrajnie yang. Coraz więcej młodych ludzi doznaje udaru, gdyż oni zdążyli się już wypalić.
Wzmacniają yin:
produkty zbożowe pełnoziarniste, kiełki, buraki, fasolka szparagowa, kuzu, winogrona, jeżyny, maliny, banany, arbuzy, produkty białkowe jak mleko kozie, masło ghee, jajka, sardynki, kaczka, wołowina, wieprzowina, ale ze szczęśliwej świni, tej która oglądała niebo.
Zupa to podstawowe danie, bez którego na wsi babcia nie wypuszczała nikogo rano z domu. Zupy są bardzo wskazane przy alergii, przy alergii szczególnie ważna jest gotowana cebula. We wszystkich przypadkach skuteczne są zioła: kozieradka, goździki, nasiona kopru włoskiego, anyżu, czarny pieprz, imbir suszony, kora cynamonu, korzeń asparagusa, czarny sezam, orzech włoski, czarna fasola, czosnek, cebula, szczypior, por, pstrąg, łosoś.
Rozpatrując problem chorób na poziomie ogólnym przyczyna tkwi w wychłodzeniu organizmu, narządy wewnętrzne nie są w równowadze.
Biochemiczna strona grypy – w drugiej części wpisu.
Dzieki za interesujacy post, terez bede tu zagladac czesciej 🙂