W dużych miastach woda płynie od stacji uzdatniania do kranu przez około 7 dni. Jeśli w okolicy nastąpi awaria rur wodociągowych i wykopy odsłaniają rury, to warto tam przejść się i obejrzeć rurę wodociągową w przekroju, zanim załatają tę rurę. Zobaczysz, że rura pokryta jest śluzem. Ten śluz nazywa się bio-filmem. Bio-film to wynalazek przyrody – bakterie gromadzą się w stowarzyszenia do walki z chlorem albo stowarzyszenia do walki z antybiotykami itp. Doskonale sobie wtedy radzą z chlorem i innymi niebezpieczeństwami. Bakterie siedzą sobie w takiej otoczce i żyją sobie całkiem dobrze. Kontakt tych bakterii zabezpieczonych śluzem z wodą jest spory. Bakterie „wzbogacają” wodę swoimi odchodami i innymi wydzielinami. Niektórzy ludzie wyobrażają sobie, że zagotowanie wody niszczy bio-film. Nic podobnego….Na podobnej zasadzie można by uznać, że arszenik po zagotowaniu nie będzie trujący. Raczej nie warto próbować, czy to prawda. Każda rura ma więc swoje życie biologiczne i w każdej rurze jest inny zestaw toksyn. Nie da się generalnie powiedzieć, jakie określone choroby są wywołane obecnością bio-filmu w wodzie.
W miejscowościach uzdrowiskowych bywa, że woda uznana jest za tak dobrą, iż nie wymaga chlorowania. A jednak kwitnie w niej bujne życie. Woda w smaku bywa dobra, ale zainstalowanie filtra pokazuje, że mimo iż woda w smaku jest taka sama, to i tak nie jest wolna od toksyn.
Najlepszym testerem są dzieci. Mają one tak wyczulony smak, że rozróżniają smak wody odfiltrowanej od tej prosto z kranu. Woda z filtra po prostu bardziej im smakuje i w domach, gdzie jest zainstalowany filtr e-Spring, dzieci piją dwa razy więcej wody.
W naszym domu wszyscy pijemy wodę z kranu, wystarczy ją tylko lekko podgrzać, żeby nie była zimna. Dzięki temu pijemy jej więcej, przodują w tym nasze wnuki. Ważne jednak jest jakiego filtra używasz. Nie każdy filtr daje takie bezpieczeństwo w piciu wody prosto z kranu.
Bio-filmu nie da się usunąć z wody żadną inną metodą.
A oto przetłumaczony fragment z filmu:
„Bio-filmy są konieczne dla dobrobytu naszej planety, naszego środowiska i naszego zdrowia. Są one częścią składową łańcuchów pokarmowych w oceanach i ekosystemów świeżej wody. Są w dużym stopniu odpowiedzialne za powtórne wykorzystanie naturalnych surowców. Z drugiej strony, bio-filmy mogą powodować problemy dla ludzkiego społeczeństwa, na przykład poprzez formowanie się procesu w rurach wodnych nazywającego się biofouling, albo poprzez umożliwianie rozprzestrzeniania się przewlekłych infekcji w ludzkim organizmie.”
W hotelach na wyspach Kanaryjskich, woda z filtra o odwróconej osmozie uchodzi za wodę niezdatną do picia. Filtr o odwróconej osmozie jest natomiast super filtrem w przypadku katastrofy jądrowej. Skutecznie usuwa z wody związki radioaktywne. Odwrócona osmoza jest właściwa w obszarach, gdzie są kopalnie ołowiu, ponieważ usuwa z wody związki ołowiu. Zmiękczanie wody powoduje, że staje się wodą niskozmineralizowaną, co może być przyczyną chorób serca, zawałów.
Filtr nie powinien zmieniać własności wody.
W górach Schwarzwaldu jest prywatny zakład badania jakości wody. Z ich badań wynikło, że woda w żadnej stolicy nie nadaje się do picia. Żadne urządzenie o super parametrach nie jest w stanie dać właściwego obrazu wody.
Najbardziej niebezpiecznym czynnikiem zanieczyszczającym wodę są jednak detergenty, środki hormonalne, wszystko to co przedostaje się do wody z naszych gospodarstw domowych i fabryk.
Czy ważne jest, jaki filtr używasz w domu, jaką wodę pijesz i cała Twoja rodzina?
Jeśli nie używasz filtra do wody, sam stajesz się filtrem dla wody.
Pingback: Dieta wykluczająca