Bardzo lubimy z mężem kawę. Wypijamy do 3 dziennie. Czy kawa jest szkodliwa czy raczej sprzyja naszemu zdrowiu, to zależy – wg mnie – od mody. Od lat kawa szkodziła, teraz nowe publikacje przedstawiają argumenty o pożytecznym wpływie kawy na zdrowie.

Beż względu na modę pijemy kawę Zdzisława od lat. Dr Zdzisław Kubat, który jest wielkim zwolennikiem medycyny naturalnej, medycyny chińskiej (pisałam wielokrotnie relacje z jego wykładów zdrowotnych), podał nam taki oto ciekawy przepis. Każdy kto miał okazję poznać dr Zdzisława Kubata, zna ten przepis doskonale.

Kawa dr Zdzisława:

do przygotowania 1 szklanki kawy potrzebne są:

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka kawy (ilość zależy od mocy kawy, jaką pijasz),
  • 1 łyżeczka kakao,
  • szczypta cynamonu,
  • kilka ziarenek kardamonu (tych malutkich czarnych),
  • plaster korzenia imbiru,
  • 3 goździki.

Wybieramy dobry gatunek kawy, najlepiej 100 % Arabicę. Kawę, kakao i przyprawy wsypujesz na zimną wodę (najlepiej z dobrego filtra), gotujesz  powoli do zagotowania. Po wyłączeniu  czekasz moment, aż się odstoi.

Można używać przypraw mielonych, ale w przypadku imbiru i kardamonu lepsza jest wersja niemielona, czyli ziarenka kardamonu i korzeń imbiru. Imbir możesz dziś kupić w każdym markecie. Kardamon polecam szukać na targach wiejskich, często są tam sprzedawcy handlujący tylko przyprawami i mają w ofercie niemalże wszystkie przyprawy świata. W dużych miastach są sklepy z przyprawami.

Ilość wsypanej kawy zależy od mocy, jaką chcesz uzyskać, ale jeśli polubisz tak przyrządzaną kawę, będziesz sypał czubatą łyżeczkę, bo to będzie wystarczająca ilość.

Szkodliwe działanie kawy może wynikać raczej z dużej ilości mocnej kawy wypijanej  w ciągu dnia. Dbaj po prostu o swoje serce. Poza tym kawa odwadnia organizm. Należy więc nawadniać się dużą ilością wody. Przy wadze 60 kg zalecane jest około 2 litrów wody.

Kawa dr Zdzisława nie uszkadza przewodu pokarmowego, jest bardzo łagodna dla chorego żołądka, nie obciąża również innych narządów np. wątroby. Dłużej działa pobudzająco i nie zakwasza organizmu, jak bywa w przypadku kawy sypanej zaparzanej wrzątkiem. Jeśli próbujesz się rozgrzać po przemarznięciu, to polecam  kawę z takimi przyprawami.  Kawa jest doskonałym napojem do ciasta, bo nie masz uczucia przeciążenia po „najedzeniu” się ciastek. Nie tylko nie wypłukuje składników odżywczych z organizmu, wręcz dostarcza minerałów i antyoksydantów.

W kakao znajduje się magnez i chrom,  jest to również dobre źródło żelaza, a także witaminy C.

Kardamon jako główny składnik kawy w krajach arabskich, daje świeży oddech.  Zawsze krępował mnie zapach z ust, który pozostaje  przez jakiś czas po wypiciu kawy parzonej wrzątkiem. Kardamon pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego, a jako afrodyzjak najlepiej działa właśnie z gorącą kawą lub z gorącą czekoladą.

Cynamon natomiast jest silnym antyoksydantem, działa szczególnie dobrze przy problemach żołądkowo jelitowych.

Goździki mają silne działanie antypasożytnicze, o czym trzeba pamiętać nie tylko podczas odrobaczania.

Na zakończenie –  kawa najbardziej smakuje nam posłodzona niedużą ilością miodu.

 

Podziel się tym wpisem ze znajomymi:
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Internetmedia
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • del.icio.us
  • Twitter
  • Poleć
  • Mój biznes
  • Wykop
  • Grono.net
  • Yigg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge